top of page
  • Henrike

Ik wil echt ontspannen, maar is dat wel ontspannen? 3 stappen om te ontspannen te voelen


Je hoeft even niks en probeert te genieten en ontspannen. Maar ben je daarna ook echt ontspannen, heeft het het gewenste effect? Wil je na je ontspan moment ook vol energie en ontspanning weer aan het werk? Dat kan. Wil je meer weten lees en volg de 3 stappen en ontdek hoe jij opgeladen en ontspannen kunt zijn aan het einde van je vakantie.


Misschien heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aan zit. Lees hier meer over een burn-out, stress en wat je er aan kan doen.


Lange tijd dacht ik bij het ultieme ontspannen aan een wellnes ervaring, lang douchen, spelletjes spelen op mijn telefoon, een film kijken, surfen over het web, online shoppen of sociale media, en dit dan samen met een drankje, chips, hapjes of chocolade. Maar het gebeurde vaak dat ik me onrustig voelde aan zo'n avondje ontspannen.


Wat is voor jou het ultieme ontspannen?


Luister je naar muziek. Of zak je neer op de bank met in een hand je telefoon en de andere de afstandsbediening van de tv, om heerlijk een avondje te zappen, netflixen, een aflevering te kijken van je favoriete serie? Of zoek je het internet af naar een nieuw paar schoenen het ultieme nieuwe setje kleding? Of download je een nieuw boek en verlies jij je in een goed verhaal?

Dit zijn absoluut vormen van ontspanning, maar er zijn meer vormen van ontspanning, zoals:

- Beweging

- Luisteren

- Schrijven

- Mediteren

- Lachen

- Creativiteit

- Buiten zijn.


En elke vorm van ontspanning kan ook een vorm van vermijding of afleiding zoeken zijn.

- Soms is je zaken regelen de beste vorm van ontspanning die er is.

- Soms is even stil zitten en alle indrukken ervaren en verwerken de beste manier om te ontspannen.

- Een goed gesprek met je partner kan meer ontspannen zijn dan dat uurtje sporten op de sportschool. En soms werkt het andersom beter.

- Soms is hardlopen en alle frustraties er uit rennen de beste ontspanning die beste ontspanning voor jou.

- Soms is je leven zo intens en kun je niets veranderen aan waar de doorheen gaat. Je hebt stil gestaan bij je gevoel, wat nog steeds super heftig is. Je hebt gedaan wat je kunt. Dan is jezelf afleiden of even vermijden om te voelen wat je voelt, de beste manier om weer nieuwe energie op te doen om de draad van het leven weer op te pakken.


Zo zie je maar weer. Er is geen goed of foute manier om te ontspannen. Ontspannen is dat je lichaam, gedachten, emoties weer opladen en vernieuwen. Dat je accu’s weer vol raken. Goede dingen kunnen afleiding of vermijding worden. Maar wanneer is het dan ontspannen en wanneer is het afleiding zoeken.

Afleiden is dat je even vergeet wat er in je leven speelt, jezelf op pauze zetten. Je bent dan niet bezig met wat jij mentaal, emotioneel, relationeel of fysiek nodig hebt.

Het is vermijding als je even niet wilt voelen en weten wat er speelt in je lichaam, je leven of je relaties. Je vlucht er even voor weg in een film, in een boek, door te sporten.

Maar hoe zit dat dan hoe moe je dan kiezen. Wat is nu goed voor me, welke vorm van ontspanning?


Er is alleen een passende manier voor jou! En dat is elke keer weer stilstaan, ervaren en kiezen. Wees flexibel, heb geen oordeel, maar onderzoek je zelf en kies.

STAP 1 sta stil: wat geeft mij spanning? Welke zaken moet ik op orde maken? Is het mentale spanning, fysieke spanning, emotionele spanning, relationele spanning?

STAP 2 ervaar: wat heb ik nodig om mijn spanning om te zetten in ontspanning. Moet ik dingen helder krijgen? Heb ik steun nodig? Moet ik afstand nemen? Heb ik beweging nodig? Kan ik het veranderen, of moet ik er door heen?

STAP 3 Kies: wat ga ik kiezen: Kies ik voor ontspanning, afleiding of vermijding? Kies ik voor een oplossing op de lange termijn of korte termijn?


Als je doet wat jij nodig hebt dan heb je daarna echt ontvangen wat je nodig hebt. Je zit vol energie, je voelt je opgeladen. Je voelt je sterk, en weerbaar. Je hebt nieuwe inspiratie om uitdagingen aan te gaan.


Lees hier meer over mindfullnes als manier om te ontspannen.


Dus wees bewust en weet afleiding is niet hetzelfde als ontspanning. Het is heerlijk om even niet te hoeven denken aan die hele lijst met dingen in je hoofd voelt misschien wel even fijn (afleiding) maar het brengt je niet altijd wat je nodig hebt. Vaak levert het levert niet zoveel op. En dat is precies het verschil met ontspannen (of “niksen”). Want wanneer je echte ontspanning ervaart, wordt je hoofd rustiger. Krijg je meer overzicht en zie je het weer helder. Sta je open voor nieuwe inzichten en inspiratie. En van daaruit kun je weer verder!


Ik zie om me heen dat ontspanning vaak wordt gekozen op een automatische piloot, of dat er vanuit gemak iets gedaan wordt. Het is gelabeld als ontspanning, maar helaas dat levert het niet altijd op.


En echte ontspanning heeft een prijs. Als je werkelijke ontspanning gaat kiezen boven afleiding of vermijding, dan komt er soms eerst meer onrust, of moet je jezelf er toe zetten. Er gaat een confrontatie met de spanning (financiën, achterstallige administratie, verstoorde relatie, pijnlijk spieren, onrust) aan vooraf. De beloning van echte ontspanning voel je pas achteraf.


Ik daag je uit, ga door die laag van spanning, het is de moeite waard. Het is de manier om echt te ontspannen.

Wil jij dit ook?


Ik kan je daarbij helpen. Wil je hier over doorpraten of heb je hulp nodig om om te gaan met de huidige omstandigheden in onze maatschappij? Door mijn ruime ervaring in therapie en counseling, ben ik in staat om een effectief en waardevol traject voor jou te maken! Wil je dit ook, maak dan een afspraak of bel me op 0614373305


Een andere manier is de cursus van het Antivirus van Tibor Olgers. Een super sterk traject wat je helpt om je vuur in je hart te vinden, rust in je hoofd en kracht in je lijf. Wil je dit ook, klik dan hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page