top of page
  • Henrike

De mythe van gezond en ongezond eten

Bijgewerkt op: 21 sep. 2021

Een artikel in het ND kopt 'Coronacrisis beïnvloedt eetpatronen. ‘Dit is het perfecte moment om nieuwe gewoontes aan te leren’. ND 16 juni 2021. De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar het eetpatroon van de Nederlanders. En daaruit blijkt dat een deel van de Nederlanders gezonder is gaan eten en een deel ongezonder, tijdens deze crisis.


Ik wil met jullie stilstaan bij twee punten.

1 Wat is nu gezond en wat is ongezond?

2 In hoeverre helpen deze labels ons in de keuzes die we elke dag moeten maken.


Het is teveel voor 1 blog, dus behandel ik vandaag het onderscheidt van gezond en ongezond. En komt er een tweede blog, met de vraag hoe helpen labels ons om een keuze te maken.


Of iets gezond is of niet kunnen we niet bepalen los van zijn omgeving en omstandigheden. Kijk maar naar de volgende voorbeelden:

- Noten zijn voedzaam en bieden het lichaam veel belangrijke voedingstoffen. Maar voor iemand met een notenallergie is het dodelijk.

- Paprika is voor de een heerlijke groente, een smaakmaker vol mineralen, vitaminen en antioxidanten. Het vergroot het genot van de maaltijd. Maar voor de ander betekent het eten van paprika buikpijn.

- Het is goed om water te drinken, maar niet te veel, dat is weer schadelijk. Kijk maar naar de student die in het ziekenhuis belande nadat hij teveel water had gedronken.


Er zijn zoveel dingen die goed en fout kunnen zijn. Ze zijn alleen goed in de juiste context en bij het juiste gebruik. En dat is iets wat we tegenwoordig niet meer automatisch overgedragen krijgen van onze ouders. De beschikbaarheid van voeding is verandert, sneller dan dat wij onze gewoonten daarop bewust hebben kunnen aanpassen. Het gevolg is dat we zonder kennis dingen eten en kopen.


Ik ben daarom een groot voorstander van benoemen wat er echt is, niet een waarde etiket. En bewust waar te nemen wat voeding met je doet.

Dus hartig, zout, krokant, knapperig, unami, zoet, suikerrijk, fris, zuur, romig, voedzaam, luchtig, licht enz enz.


Op basis van deze labels kun je een keuze maken wat je wilt eten. Want gezond eten zegt niets.


Ik merk dat ik op warme maaltijden anders eet dan op koude dagen. Ik merk dat ik dagen heb dan wil ik liever een romige maaltijd en anders weet een frisse maaltijd.

Doordat ik dit herken in mijn lichaam weet ik wat ik moet kiezen.


Ik weet dan dat een warme choco met 30 graden me niet gaat smaken. Maar na een middagje schaatsen vind ik dat heerlijk.


Doordat ik dit ben gaan labelen ben ik ook gaan herkennen wat suikerrijk eten met me doet. Welk effect alcohol op mijn fysieke gestel heeft en koffie. Maar ook dat ik naast een pittige hap altijd iets fris wil eten, komkommer, tomaat, sla enz.


Dit kun jij ook! Ik daag je uit, neem de tijd en observeer wat je wilt. En ga voeding benoemen naar wat ze zijn. Kun je wel een beetje hulp gebruiken, neem contact met me op.


En houdt de blog in de gaten, binnenkort deel twee. Hoe het labelen van voeding, maar ook gedrag ons helpt, of juist niet.

bottom of page