top of page
Henrike

De mythe van gezond en ongezond eten: Tijd voor een Nieuwe Kijk op Voeding

In de wereld van gezondheid en welzijn worden we vaak overspoeld met informatie over wat gezond en ongezond eten is. Van superfoods tot calorieën, de druk om 'gezond' te eten kan overweldigend zijn. Maar laten we eens een stap terugnemen en de mythe van gezond en ongezond eten onder de loep nemen.


Ik wil met jullie stilstaan bij twee punten.

1 Wat is nu gezond en wat is ongezond?

2 In hoeverre helpen deze labels ons in de keuzes die we elke dag moeten maken.


Het is te veel voor 1 blog, dus behandel ik vandaag het onderscheidt van gezond en ongezond. En komt er een tweede blog, met de vraag hoe helpen labels ons om een keuze te maken.


De Voedingswereld is Complex

Er zijn zoveel dingen die goed en fout kunnen zijn. Voeding is niet zo zwart-wit als we vaak denken. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander ongezond zijn.

We kunnen dit niet bepalen los van de omgeving en omstandigheden. Kijk maar naar de volgende voorbeelden:

- Noten zijn voedzaam en bieden het lichaam veel belangrijke voedingsstoffen. Maar voor iemand met een notenallergie is het dodelijk.

- Paprika is voor de een heerlijke groente, een smaakmaker vol mineralen, vitaminen en antioxidanten. Het vergroot het genot van de maaltijd. Maar voor de ander betekent het eten van paprika buikpijn.

- Het is goed om water te drinken, maar niet te veel, dat is weer schadelijk. Kijk maar naar de student die in het ziekenhuis belande nadat hij te veel water had gedronken.


Factoren zoals genetica, persoonlijke voorkeuren en culturele achtergrond spelen allemaal een rol in hoe ons lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen. In plaats van onszelf te straffen met strikte dieetregels, kunnen we beter kijken naar wat ons lichaam echt nodig heeft.Ze zijn alleen goed in de juiste context en bij het juiste gebruik. En dat is iets wat we tegenwoordig niet meer automatisch overgedragen krijgen van onze ouders. De beschikbaarheid van voeding is veranderd, sneller dan dat we onze gewoonten daarop bewust hebben kunnen aanpassen. Het gevolg is dat we zonder kennis dingen eten en kopen.


Helpende labels

Stel dat je voeding gaat labelen naar hoe het smaakt en wat het met je doet.

Voor de meesten van ons is een warme chocolademelk met kou heerlijk, maar op een hete dag op het terras zul je dit niet bestellen.

Zo hebben wij thuis het broodbeleg gelabeld als zoet of hartig. En als ik zo de literatuur er op na lees is hartig echt niet altijd gezonder dan zoet. Maar door zoet en hartig af te wisselen leren mijn kinderen en wij zelf om deze verschillende smaken te waarderen.

Het gevolg is dat we gevarieerder eten, dus niet alleen maar zoet, maar ook genieten van hartige dingen.


Op basis van deze labels kun je een keuze maken wat je wilt eten. Want gezond eten zegt niets. in de winter zul je meer volle gerechten kiezen en in de zomer de frissere en lichtere gerechten.


In de praktijk zie ik dat deze labels mensen ook helpt om te registreren wat voeding voor effect heeft op hun lichaam. Ze herkennen dat zoet en suikerrijk eten hun een gejaagd gevoel geeft of misschien vermoeid. Ze merken op dat wat alcohol met ze doet en koffie. En omdat ze weten wat het effect is van eten op hun lijf kunnen ze gerichter kiezen. Het is nu geen straf meer om alcohol te laten staan, of geen koffie te nemen. Het verbetert bijvoor beeld de slaap of hun innerlijke rust. Als je dat weet kan dit het in eens waard zijn.


Conclusie

De mythe van gezond en ongezond eten beperkt ons in onze mogelijkheden om een evenwichtig en gelukkig leven te leiden. Laten we ons richten op wat voeding met ons doet, op balans, zelfbewustzijn en eten naar behoefte. Eten is een essentieel onderdeel van ons leven, en het zou ons niet moeten belasten met schuld of schaamte. In plaats daarvan kunnen we leren genieten van de diversiteit van voedsel en onze unieke reis naar gezondheid omarmen.


Dit kun jij ook! Ik daag je uit, neem de tijd en observeer wat je wilt. En ga voeding benoemen naar wat ze zijn. Kun je wel een beetje hulp gebruiken, neem contact met me op.


Meer weten lees dan mijn boek Intuitief eten, klik hier voor meer informatie.


geniet van eten, maak de reis door je ziel
Intuitief eten door Henrike Weerstand


En houdt de blog in de gaten, binnenkort deel twee. Hoe het labelen van voeding, maar ook gedrag ons helpt, of juist niet.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page