top of page
  • Henrike

Ongevraagd advies wat moet je er mee?

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021

Het is zo moeilijk om niet met oplossingen te komen als iemand over een probleem in zijn/haar leven praat. Het is zo lastig om stil te zijn over wat jouw geholpen heeft.

Maar vaak vertellen we ons verhaal niet om een advies te krijgen, maar om verbinding te maken en steun te voelen. maar iedereen krijgt er mee te maken en iedereen maakt zich er schuldig aan:


Ongevraagd advies!


En de ontvanger?

Die voelt zich vaak pissig worden, geïrriteerd, wil het liefs weglopen of iemand slaan. Het is maar net in welke setting je het advies krijgt.


Maar wat drijft ons nu tot het geven van ongevraagde adviezen.

De mens is van nature zeer oplossing gericht en heeft een hekel aan problemen en negatieve gevoelens. Dus zodra we negatieve gevoelens opmerken (dit gaat onbewust) of een probleem herkennen, dan gaat ons brein aan het werk. En knallen we er een oplossing of advies uit.


Voor de ontvanger werkt dit vaak averechts. Als ontvanger is de behoefte vaak gehoord worden, gesteund of gezien worden. En dat is niet wat er gebeurd wanneer we ongevraagd advies over ons heen krijgen. Eigenlijk krijg je het gevoel dat je iets niet goed doet omdat je met een probleem worstelt. Dat het te verbeteren is, dus dat je tekortschiet. En dat gevoel willen we niet voelen. En dus raken de ontvangers geirriteerd, boos en verdrietig, logisch, ze verlangen naar iets anders.


Hoe stop ik er mee?

Maar wat kun je nu doen voor jezelf om te voorkomen dat je ongevraagde adviezen gaat geven.

De eerste stap is je bewust worden wat verhalen van anderen met je doen. Dus als het verhaal van een ander je een onprettig gevoel geeft, merk dit op en leer jezelf aan om het te accepteren. Dit is wat er soms gebeurd in het leven een verhaal geeft een naar gevoel. Dat is oké!

De tweede stap is dit onprettige gevoel delen of empathie te tonen. Door dit te delen voelt de ander zich gehoord en gesteund, oh ze voelen het zelfde als ik.

Hoe je je gevoel kunt uiten: de volgende zinnetjes kunnen je misschien helpen.

- Ik merk op dat je verhaal me raakt. (delen van je gevoel)

- Of Ik merk op dat ik boos wordt dat je dit is overkomen. (combinatie gevoel en empahtie)

- Wat heftig dat je dit mee maakt (empathie)


De ander voelt zich dan gehoord en gesteund. Dit kun je dan vervolgen met een vraag: hoe kan ik je helpen? De ander voelt zich dan gezien en kan zijn/haar behoefte aan je uiten. En dan tadaa. Heb je wat je oer-instinct zo graag wil, je mag een bijdrage leveren aan een oplossing. Misschien jouw eerste keus oplossing, maar wel een die een boost is voor je relatie. En binnen een gezonde en sterke relatie is er ruimte voor adviezen.


Denk eens na, van wie neem jij een advies serieus, naar wie ga je toe voor een advies. Voor de meeste mensen geldt, dat je mensen zoekt die je kennen, die het beste met je voor hebben, die anders durven te denken dan jij.


En dan nog tips voor de ontvangers van ongevraagde adviezen.

Hier een lijstje waar om je te inspireren. Mijn belangrijkste reactie

PARDON!?

Pardon is een van mijn favoriete woorden. Het is een pauze woord, het is een woord dat uitdaagt tot reflectie, het is een woord dat mij tijd geeft om na te denken. Het is een woord dat de ander bewust maakt van wat hij zegt en zet de ander aan het nadenken.

Andere reacties die je kunt geven zijn:

  • Bedankt voor het meedenken, maar ik heb je advies niet nodig op dit moment.

  • Bedankt voor je mening, het is alleen niet nodig en het helpt me op dit moment ook niet.

  • Dank je wel, ik zal het in gedachten houden.

  • Mijn situatie is anders dan die van jou, maar ik ben je dankbaar voor je aandacht en zorg.

  • Ik weet dat je me probeert te helpen, maar dit maakt dat ik me veroordeeld voel.

  • Ik heb behoefte aan ruimte om te reflecteren, ik heb geen behoefte aan advies.


Wil je assertiever worden en leren omgaan met ongevraagde adviezen? Schroom niet en zoek contact. Door mijn ruime ervaring in therapie en counselling, ben ik in staat om een effectief en waardevol traject voor jou te maken! Ik kan en wil naar jou verhaal luisteren en samen met jou ontdekken wat de boodschap is. Zodat jij weer kan kiezen en bewegen en je passie weer zal gaan stromen.2.354 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page