top of page
  • Henrike

Emoties begrijpen: leer je emoties (her)kennen

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021


Je emoties beter begrijpen en in contact te komen met je gevoel is belangrijk. Het helpt om je behoeftes helder te krijgen en zo de juiste keuzes te kunnen maken. iedereen is onderweg. Iedereen wil genieten tijdens zijn levensreis. Je verlangt naar een aankomtst op je droombestemming. Deze aankomst staat symbool voor de positieve ervaringen waar we naar verlangen.


Om op koers te blijven kun je gebruik maken van een kompas, onderweg. Maar ook in je dagelijks leven. Ieder mens wordt geboren met een emotie kompas. Maar dit wordt niet aan iedereen vertelt, en nog minder mensen weten hoe ze hun emotionele kompas moeten gebruiken. Ik wil je in dit artikel mee nemen en je wat basiskennis over je emotionele kompas.


Het kompas

Bij een kompas wijst de pijl altijd naar het noorden, waardoor ja kan zien in hoeverre je van de koers afwijkt. Van je emotionele kompas wijst altijd in de richting van je positieve verlangen zodat je kunt zien in hoeverre je ervan afgeweken bent. Ieder mens verlangt naar een levensreis vol vrede, verlichting, een goed gevoel, een gevoel van passie, geluk en blijdschap. Dit is het noorden voor de mens. Als een van deze dingen worden ervaren dan weet je dat je op de goede weg zit.


Deze gevoelens kun je alleen ervaren doordat je ook andere gevoelens kent. Als je angst, boosheid, verdriet, onrust, spanning en irritatie voelt dan weet je dat je niet in de juiste koers beweegt. Het zijn signalen. Geef het aandacht, dan ontdek je het snelst hoe je van koers bent geraakt. Want in deze koerswijziging, deze emotie zit een boodschap.


Wees niet bang voor de emotie die je voelt. Sta stil, laat het komen en vraag jezelf:

- wat mag ik aandacht geven?

- Wat voel ik?

- wat wil deze situatie mij vertellen?

- Wat heb ik nodig?


Om je te helpen hier een beschrijving van hoe je deze windrichtingen ook kunt beschouwen, weg uit de veroordeling, heet ze welkom. Hier zijn Blijdschap, Boosheid, Verdriet en Angst.


Blijdschap, positieve gevoelens zijn de aantrekkingskracht naar meer van hetzelfde en het laat je ontspannen. Je bent naar buitengericht, je ziet dingen helder, je ervaart alles intens. Je zoekt de ander om je blijdschap te delen, zodat het meer wordt en groter. Het bindt samen en maakt dat je kan hechten, je verbonden voelen. Dit is waar je voor gemaakt is, je voelt dit wil ik nooit meer kwijt.


Boosheid/woede: Dit is de veranderkracht. De kracht van buitenaf op jou, dit kan ingebeeld of werkelijke invloed zijn, dat dingen anders zijn dan het zou moeten zijn. Je grenzen worden overschreden, je voelt dat het niet is zoals het moet zijn. De druk die je ervaart, zet in jou een kracht vrij dat jij je kunt weren tegen de druk van buitenaf. Door er aandacht aan te geven ontdek je wat je behoefte is, en hoe je voor jezelf kan zorgen. Je weet dan vaak ineens wat je moet kiezen, waarop je je mag focussen of wat je mag doen om deze veranderkracht voor je te laten werken. En als je dat is gelukt, dan zal je zien dat dit de afslag was naar meer passie, geluk en positieve gevoelens.


Onthoud: Door te luisteren naar de boodschap van de boosheid, zorg je voor jezelf en je relatie met de ander.

Verdriet ervaar je als je iets verliest. Dit kan een fysiek of relationeel verlies zijn. Maar ook een droom, verlangen of verwachting. Je mist iets, je voelt dat het niet perfect is, wat je dan voelt in je hoofd en lichaam, dat noemen we verdriet. Je voelt leegt, je zwaar, mist concentratie en focus het leven voelt doelloos. Laat je helen door je tranen, want verdriet is de kracht die jou helpt om te beseffen wat je echt een positief gevoel geeft. Het helpt je om terug te keren naar je behoeften, naar de anderen en steun te zoeken. Je voelt je niet meer allen, je kan je ontspannen. Waardoor je kan ontspannen en terug kan keren naar je oorspronkelijke koers: Blijdschap.


Onthoud: Door verdriet kun jij je bewust worden wat echt belangrijk voor je is, wat waarde heeft toegevoegd in je leven.

Angst is de grote emotie, die de kracht vormt om je veilig te houden. Dit systeem beïnvloed je beoordelingssysteem. Door je angsten te kennen, ontdek jij je pijn en dingen die jij als bedreigend ervaart. Als kind kon je pijn alleen maar vermijden, maar nu kun jij kiezen en actie ondernemen, zodat deze dreiging je niet langer pijn kan doen.


Onthoud: De grootste angst die er is, is een gebrek aan liefde, je gezien, gehoord en erkent voelen. Wat kan jij doen om jezelf te zien, lief te hebben en te erkennen?

Lukt het jou nou niet om de boodschap te ontdekken. Schroom niet en zoek contact. Door mijn ruime ervaring als therapeut en coach en counselling, ben ik in staat om een effectief en waardevol traject voor jullie te maken! Ik kan en wil naar jou verhaal luisteren en samen met jou ontdekken wat de boodschap van jouw emoties is. Zodat jij weer kan kiezen en bewegen en je passie weer zal gaan stromen.


302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page