Ieder mens denkt na, en ieder mens piekert van tijd tot tijd. Overdenken of piekeren is een van de meest genoemde klachten waar ik in mijn praktijk mee te maken heb. Veel mensen zeggen dat ze hun gedachten niet meer kunnen laten stoppen.
Piekeren wordt in verband gebracht met meer angst en een sombere stemming. Het is onduidelijk wat er eerst was. Waarschijnlijk hebben ze invloed op elkaar.
Wanneer je aan het denken is is het wel eens lastig om te onderscheiden of je nadenkt of dat het meer piekeren is. Daarom heb ik 6 kenmerken van een denker en piekeraar voor jou op een rij gezet. En voor elk kenmerk krijg je een tip.
1 Je wilt de situatie of het onderwerp begrijpen.
Denker zijn vaak op zoek naar de diepere betekenis van dingen. Je leeft met de gedachte dat iets niet zomaar gebeurd en niet zomaar wordt gezegd. Je bent analytisch en vind het heerlijk om te sparren met anderen. Je loopt vaak vooruit op de anderen en ziet dingen aankomen.
Al dit analyseren en beschouwen is helpend, maar de overdenker doet het te. De analyses vormen de realiteit en worden als waar gezien. Er wordt gereageerd vanuit deze analyse. Er ontstaat het risico dat je leeft uit aannames en vooroordelen. Het is lastig voor je om aanwezig te blijven met je aandacht. Ook omdat je problemen aan ziet komen, en je met denken graag problemen oplost, zul je soms in piekeren en overdenken vervallen.
Tips:
Een helpende vraag is:
Wat is er nu?
Wat is nu het probleem?
2 Je staat stil bij gesprekken die je gehad hebt.
Denkers analyseren hun gesprekken achteraf. Zo komen ze vaak nog tot aanvullende inzichten. Ik noem dit de tweede gedachte. Het is mooi hoe een denker achteraf alle informatie bij elkaar brengt en zo toch vaak nog net een betere oplossing kan bedenken.
Maar deze vaardigheid kan je ook in de weg zitten, omdat je gesprekken over analyseert. Zowel de woorden die gesproken zijn als de dingen die niet gezegd zijn, of de non-verbale communicatie. Deze dingen kunnen door overdenkers helemaal uitgeplozen worden. En er aan het eind een lijst met 'had ik, maar' of 'had ik, maar niets' overblijft.
Tip
Jij bent je meer bewust wat jij zegt, dan dat een ander elk woord van jou analyseert.
Laat het los, je kunt het niet terug spoelen en veranderen. En daarbij 9 van de 10 keer is het probleem in ons hoofd groter dan in de werkelijkheid. Focus op het nu, wat voor positieve invloed je nu kunt hebben.
Misschien kan mindfullness je helpen om minder te piekeren, lees hier meer over mindfullness.
3 Verantwoordelijkheidsgevoel
Denkers voelen zich vaak heel verantwoordelijk. Je hebt het gevoel dat als er iets mis is gegaan dat je daar verantwoordelijk voor bent. Het lukt je niet om te beginnen, uit de angst dat het mis zal gaan of dat je iemand te kort zult doen.
Je dwingt jezelf tot het perfect resultaat, dit kost je veel tijd en energie.
Je verwacht de beste keuze van jezelf,en komt moeilijk tot keuzes.
Overdenkers komen niet los van ervaringen van het verleden, ze kunnen het zichzelf niet vergeven dat het mis ging. En voelen zich in het nu geblokkeerd door schuld en schaamte.
Tip
Schrijf alles op wat je van jezelf moet en verwacht. Benader jezelf daarna met liefdevolle vriendelijkheid. Van wie verwacht ik dit nog meer? Is het haalbaar?
En beschrijf daarna een realistische verwachting van jezelf op. Dit kun je doen door jezelf toestemming te geven.
Het is oké om je niet oké te voelen
Het is oké om te kort te schieten.
4 Je denkt vaak wat als
Als denker heb je een sterk analytisch vermogen, kun je vooruit kijken en ook vaak dingen van afstand aanschouwen. Deze vaardigheden maken vaak dat je jezelf de opdracht geeft om dingen te voorkomen. Dit maakt dat je vaak verschillende scenario’s overdenkt, omdat je zeker wilt weten dat risico’s zijn voorspelt.
Het is een fantastisch vermogen dat je zo vooruit kunt kijken. Helaas zullen de overdenkers zichzelf de schuld geven als dingen misgaan, of als iets aan hun aandacht is ontsnapt. Ze stellen zichzelf voor dingen verantwoordelijk, waarmee ze de wereld op hun schouders laden.
Tip:
Kijk naar je intentie, wat is jouw wens voor de wereld en je omgeving. Waarom doe je wat je doet.
Geef jezelf toestemming om niet alles te doen wat er te doen valt. Het is oké om dingen aan anderen over te laten.
5 Je hebt moeite met inslapen
Een denker heeft het nodig om aan het einde van een dag de indrukken te overdenken en daarmee te verwerken. Wanneer je op een dag onvoldoende tijd gehad hebt om dit te doen, kan het zijn dat dit je nog even wakker houdt. Je gedachten zijn nog actief.
In stressvolle tijden is het denken ene manier om met de spanning om te gaan. Je zult meren dat je moe bent maar dat je gedachten je wakker houden. En je merkt ook dat de gedachten die je dan denkt niet bijdragen aan je rust. 'S avonds lijkt alles heftiger, groter en meer intens. Net zoals de schaduwen altijd meer indruk maken.
Tip
Dankbaarheid is een remedie om met deze gedachtestroom om te gaan. Dankbaarheid voor wat er die dag gebeurd is en wat er in je leven is, hebben een ontspannend effect op je lichaam en geest.
6 Wanneer er iets gebeurd wat je onprettig vindt dan blijf je daar over nadenken.
De kracht van een denker is dat door na te denken er vaak vele oplossingen boven komen. Je bedenkt iets wat je kan helpen om je emoties te kalmeren of te beïnvloeden. Of door je analyse valt het onprettige weg en neutraliseert een gebeurtenis.
Je bent goed in zelfreflectie. Door stil te staan bij situaties leer je belangrijke lessen en heeft elke ervaring een groei effect.
Voor overdenkers kan het zo zijn dat ze ervaringen op replay zetten, dus dat de onprettige ervaringen zich blijven herhalen en herhalen. En dat dit gepaard gaat met dezelfde emoties. De zelfreflectie krijgt een zelf beschuldigend en negatief effect. Je zelfvertrouwen neemt af.
Tip
Begin met schrijven. Schrijf alles op wat er boven komt. Schrijf zolang er nog nieuwe indrukken komen. Of totdat je merkt dat er een emotionele doorbraak komt. Bij de emotioneel geladen dingen stel je jezelf de vraag
Wat is NU het probleem?
Feitelijk zit je te schrijven op een plek die voor jouw prettig is. De herinnering heeft je emoties getriggerd. Dit was niet in het nu, en in het nu kun je er ook niets aan veranderen.
Deze vraag helpt je dus om afstand te creëren tot je herinneringen.
Wil je hier over doorpraten of heb je hulp nodig om om te gaan met de huidige omstandigheden in onze maatschappij, maak dan een afspraak of bel me op 0614373305
Comentarios