top of page
  • Henrike

Wat is het verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching

Je relatie verkeert in zwaar weer, je bent opzoek naar hulp. Maar wat moet je nu kiezen. Wat past het beste bij jou? Vaak wordt het allemaal genoemd onder de grote noemer relatietherapie, dit de verzamelnaam voor alle soorten hulp voor relaties.


Wat is er dan allemaal te krijgen in het land van de relatietherapie?


  • Relatiecoaching: Gericht op het verbeteren van je relatie

  • Relatietherapie: Gericht op het oplossen van klachten en problemen in je relatie

  • Relatiecounseling: is gericht op begeleiding in je relatie, je krijgt advies en raad en gaat dit in de praktijk brengen

  • Individuele relatietherapie: Gericht op 1 persoon die graag aan zijn relatie wil werken, zonder dat de andere partner betrokken wil of kan zijn.

  • Systeemtherapie: Dit graat over de context van de relatie, dus ook de invloed van buitenaf, het hele gezin, het gezin van herkomst en de huidige factoren.

Wat is het verschil tussen relatiecoaching en relatietherapie?


Wat me opvalt, is dat relatietherapie voor velen groot klinkt. Je gaat naar een therapeut als je wat mankeert, je last hebt van klachten waardoor je niet meer goed kan functioneren. Een therapeut is een behandelaar hij richt zich op de problemen om samen deze op te lossen. Patronen worden doorbroken en de verbinding wordt weer herstelt. Vaak is er ook sprake van psychisch lijden bij een van beide cliënten, of mogelijke psychisch klachten die van invloed zijn op de relatie. Een doel van de relatietherapeut is om de eigen stemming en gedrag te laten veranderen, in wisselwerking met de ander.


De relatiecoach


De coach focust zich op de verbetering en de potentie van het team. Als een team niet in vorm is dan komt er niet uit wat er in zit. De coach onderzoekt hoe men weer op elkaar ingespeeld kan raken en helpt met afstemmen. Hij daagt beide partners uit om eerlijk te zijn naar zichzelf. Vaak kloppen de dingen die we denken en geloven over onszelf en de relatie niet. De coach gaat samen met jullie kijken welke vaardigheden aandacht moeten hebben en getraind moeten worden. Zoals:

  • Verbeteren van de communicatie

  • Verminderen van irritaties

  • Vergroten van de betrokkenheid.

  • Verbeteren van het seksleven

Dit ten behoeve van het grote doel, een tevreden gevoel over de relatie.


Dingen die men niet tegen elkaar durfde te zeggen, worden in de sessies gezegd. Alles kan onderwerp van gesprek zijn. Relatietherapie of relatiecoaching zijn bijna gelijk aan elkaar, ook qua ‘genezend’ aspect.

152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page