top of page
  • Henrike

6 tips omgaan met verandering

Bijgewerkt op: 5 jan. 2021

Om ons heen volgen de seizoenen elkaar op, of dit nu gaat over de jaarlijkse seizoenen of je persoonlijke seizoenen. In een nieuw seizoen doe je andere dingen en liggen je behoeftes anders. Moet jij ook elk seizoen weer wennen? Wat doe je aan, wat smaakt nu het lekkerst, rekening houden met regen enz enz.


In persoonlijke ontwikkeling zijn er ook seizoenen. Soms zomaar onopgemerkt is het er, een nieuw seizoen. Op andere momenten kies je voor verandering of word je ermee geconfronteerd.


Verandering van seizoenen herkennen de meeste mensen aan:

  • Een ongemakkelijk gevoel

  • Innerlijke onrust

  • Gespannen zijn

  • Een positieve verwachting voelen

  • Enthousiasme

  • Angst

  • Of ze trekken zich even helemaal terug.


Verandering gaat vaak gepaard met ongemak, spanning, onrust. Waarom? Het is een signaal van je brein, het is nieuw voor je hersenen. Je brein weet niet wat het moet doen. Daardoor wordt je alert. Dit ongemakkelijke alerte gevoel kan jou helpen. Waarom? Het is een signaal dat er iets aan het veranderen is en als je dit opmerkt, dan kan jij kiezen. Tussen terugtrekken en groeien.


Als er iets veranderd kun je weerstand voelen. Je negatieve belemmerende overtuigingen vertellen jou:

Je kan het niet

Het gaat je toch niet lukken

Je bent een mislukking.


Dit zijn voorbeelden van een fixed mindset. Je gelooft niet dat je kan groeien of veranderen. Je denkt dat hoe je nu bent het maximale is en dat dit is waar je mee moeten dealen in je leven. Het gevolg is dat verandering je een ongemakkelijk gevoel geeft, oude patronen zijn je redding. Deze patronen helpen jou om dit ongemakkelijke gevoel het zwijgen op te leggen.


Een groei mindset is het volgende:

Je gelooft dat je kan lerendatje invloed kan hebben op verandering. Je weet hoe je je talenten en vaardigheden kan in zetten. Je beseft dat alles wat er in je leven veranderd of op je pad komt, jou kan helpen om groter, sterker te worden. Het zijn voor jouw kansen om je dromen te verwezenlijken.


Maar hoe doe ik dat dan, leven vanuit een groei mindset?

Elke dag staan er duizenden nieuwe cellen klaar in je brein. Oude cellen worden opgeruimd en nieuwe cellen kunnen patronen in je hersenen versterken. Of er kan zelfs een heel nieuwe denkroute in je brein ontstaan.

Nieuwe ervaringen maken dat je hersenen een nieuw netwerk van cellen maakt. Dat ongemak wat jij voelt, is dat je brein hard bezig is om dit netwerk aan te leggen, hoe vaker je iets ervaart hoe normaler het voor je wordt.


6 tips om te groeien in tijden van verandering.


1 focus op je proces in plaats van je doel.


Je doel is waarschijnlijk dat wat voor jou voelt als het eindpunt, een top, dan ben je geslaagd. Dit doel is meestal niet in een keer te bereiken. Elke dag doe je een stapje in de goede richting. Je loopt op een berg richting de top, je loopt langzaam omhoog. Elke keer bereik je een nieuw niveau, een nieuwe overwinning, een stap richting je top.

2 focus op je inspanning in plaats van waar je wilt zijn of wat je wilt hebben.

Die nieuwe auto, die nieuwe telefoon, die nieuwe jas of het nieuwe sieraad. Iets waar je naar verlangt, maar hoe lang blijft dat speciale gevoel hangen? Ik merk met nieuwe dingen dat het al snel gewend is en dat ik nieuwe verlangens heb. Alles wat je wilt bereiken gaat via oefening, tijd en inspanning. Als je dit bewust doet, dan voel je je overwinningen, dan zie je kansen en kun je dankbaar zijn. Daardoor is het proces en de inspanning nog kostbaarder dan het bereiken van het doel. Omdat je weet wat je hebt geïnvesteerd zul je merken dat je trots bent op jezelf en de offers die je hebt gebracht.


3 focus op wat gelukt is

Als je nieuwe dingen probeert dan zullen dingen goed gaan en niet goed gaan. Als je let op wat lukt, dan zul je ontdekken wat je wel kunt. Dan leer jij jezelf kennen en kun je je talenten en vaardigheden beter inzetten.

Als je een overwinning hebt bereikt dan zul je deze vieren.


4 focus op je leerervaring

Tijdens verandering en groei zullen er dingen goed gaan en niet goed gaan. Wat goed gaat is winst en wat niet goed gaat is een kans. Een kans om te leren wie je bent en wat je kunt. Een kans om negatieve belemmerende gedachten het zwijgen op te leggen. Je zult je kracht leren kennen.


5 focus op wat je kunt leren en ontwikkelen

Door te falen, fouten te maken ontdek je wat je niet kunt. Wat kies jij? Je uit het veld te laten slaan of is het een uitdaging om het te leren en ontwikkelen.


6 wees je bewust

Eenfixed mindsetziet overal problemen. Een groei mindset ziet overal kansen en mogelijkheden. Besef dat jouw brein kan groeien, maar dat jij met je overtuiging dit kan aanzetten.


Wil jij een groei mindset ontwikkelen? Neem dan contact met me op voor een koffie date of plan een afspraak

158 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page