top of page
  • Henrike

Vijf talen van de liefde

Bijgewerkt op: 10 jun. 2021

Je liefdestaal


Als onze liefdestaal wordt gesproken dan gaan we stralen, voelen we ons gezien en geliefd.


We hebben allemaal een moedertaal, waarin we het liefst spreken als we over onze diepste gevoelens en gedachten spreken. We hebben ook een voorkeurstaal voor de liefde. Het is een automatisme als we liefde willen uitdrukken en we voelen ons geliefd als iemand ons dit geeft. Wanneer die taal gesproken wordt voelen we ons gezien, gaan we stralen en voelen we ons geliefd. We begrijpen dan dat die persoon van ons houdt. We spreken alle talen, maar er is een favoriet. Deze liefdestalen heeft Gary Chapman op geschreven in zijn boek de 5-talen van de liefde. De liefdestalen zijn:


  1. Positieve woorden. Waardering, liefde in zinnen, aanmoediging, complimenten. Ondersteunende gesprekken, liefdevolle berichten, face tot face uitgesproken liefdestaal. Iemand die zegt: "Ik zie je graag. Ik weet dat jij dat kan. Ik ben trots op jou. Ik geloof in je. Jij bent belangrijk voor mij."

  2. Samen zijn. Samen activiteiten ondernemen of samen praten aan de keukentafel. Gedeelde momenten, met wederzijdse echte aandacht. Tijd maken voor elkaar, samen dingen doen, met elkaar in gesprek zijn.

  3. Lichamelijk contact. Knuffels, kussen, vrijen. Een schouderklopje, hand in hand lopen, een aai door je haar. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt.

  4. Cadeautjes. Goed uitgekozen geschenkjes, groot of klein. Bloemen, een kaartje, een mooie steen. Een briefje tussen je boterhammen, een chocolaatje op je kussen. Een kaars op tafel, je lievelingshapjes, een goed georganiseerd verrassingsfeest.

  5. Dienen. Iemand die voor je zorgt. Stofzuigen, vaatwasser uitruimen, de was doen, het afval bij de weg zetten. Lekker koken, het huis gezellig maken, een belangrijk telefoontje voor je doen. Helpen, bijspringen, iets overnemen dat je lastig vindt.


Als je ze zo leest, waar herken jij je dan het meeste in? En je partner, beste vriendin, je kinderen? Het erkennen van hun taal kan je helpen om hen te bereiken met jouw liefde.


Herken liefdestalen op twee manieren


Ten eerste heb ik ontdekt dat mensen hun eigen liefdes taal vaak ook als eerste inzetten naar een ander. Dus mensen die dol zijn op cadeautjes, deze vaak ook zelf geven. Ik heb daar op gelet en ben dit gaan terug communiceren. En raad eens. Sindsdien merk ik dat ik meer intimiteit en diepgang voel met de mensen die mij dierbaar zijn. Tegelijk merk ik dat ik helderder kan vertellen wat ik nodig heb, ik vertel wat mijn liefdes taal is en vraag daar aandacht en ruimte voor.


Een tweede manier om de liefdestaal van jezelf en een ander te herkennen is door te letten op waar mensen over klagen of kritiek op hebben. Want als hun liefdestaal niet wordt gesproken dan voelen ze een gemis, ze missen het gevoel van geliefd te zijn. Ik daag je uit om bij je intimi te luisteren naar hun geklaag of kritiek en te kijken of je iets kan doen om aan te sluiten bij hun liefdes taal.


Oefen met het spreken van alle talen


Het leren spreken van de liefdes taal van je partner is niet iets wat je van de een op de andere dag direct zal kunnen. Maar als je alert blijft en jezelf blijft uitdagen dan zul je ontdekken dat het kan en steeds makkelijker wordt. Het wordt nieuw aangeleerd gedrag, een nieuw patroon in je relatie.

  • Want een persoon die knuffels nodig heeft en een langeafstandsrelatie aangaat, ontzegt zichzelf een belangrijk element van zijn behoeftes.

  • Een vader die contact nodig heeft, maar vaak op reis moet voor zijn werk. Ontzegt zichzelf de nabijheid en het contact met zijn kinderen.

  • Een man die cadeaus geldverspilling vind, met een vrouw die geniet van cadeautjes, komt in de problemen.


Daarom stelt Chapman: leer je eigen taal kennen, en leer de taal van je geliefde spreken. Ga bewust liefde tonen in zijn of haar taal, en leer je eigen behoeftes zo formuleren dat ze in jouw taal worden vervuld.


Wil jij je liefdestaal leren kennen? Of samen met je partner dit leren inzetten, neem contact met mij op. Ik kan jullie daarbij helpen.

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page