top of page
  • Henrike

Intuïtief eten: Luisteren naar je lichaam en genieten van eten.

Voor de zoveelste keer probeer je jezelf te overtuigen om opnieuw je eetgewoonten aan te pakken. Om te starten zoek je een dieet wat je kan helpen om gezond te gaan eten. Toch zakt de moed je al in de schoenen wanneer je nadenkt over hoeveel lekkers je uit de weg zal moeten gaan.


Bijna elk dieet draait om calorieën en jezelf beperkingen opleggen in wat je eet. Naast teleurstellend is het ook heel moeilijk. Want je lichaam is gewend aan dat lekkers, je smaak is gefocust op dat zoete. Gelukkig is er ook een andere manier om je eetpatroon te verbeteren. Wat dat je van een manier van eten die niet uitgaat van wat niet mag en wat slecht voor je is. Maar een die uitgaat van dat jij gaat leren kiezen wat goed is voor jou, waardoor jij je gezond, fit en vitaal gaat voelen. Eentje waarin je lekkers mag eten en waarin eten genieten blijft. Maak kennis met intuïtief eten.


Intuïtief eten is een manier van eten die populair werd door Evelyn Tribole en Elyse Resh, twee diëtisten die hierover samen een boek schreven. Ze hebben mij geïnspireerd. De kern is namelijk luisteren naar je lichaam. Het effect van diëten, maar ook de schuld en schaamte rond voedingspatronen en emotie-eten maakte dat ik me hier in heb verdiept. Het resultaat is een boek over intuïtief eten vanuit psychologisch perspectief.


Alles mag, alles kan, maar je wilt niet alles eten.

Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat jezelf voeding ontzeggen juist averechts werkt. Je verhoogt het risico op een hoger BMI en je loopt kans dat je overgewicht ontwikkeld in de toekomst. Veel diëten vergroten het schuldgevoel als je je niet aan de regels kunt houden. Of zadelen je op met een faalgevoel. Diëten geef veel mensen stress en sommige mensen worden er zelfs depressief van.

Dit wil je juist niet, een dieet doe je omdat je je beter wilt voelen in je lichaam en weer blij wilt zijn met jezelf. Zoals je ziet, levert een dieet niet altijd de gewenste resultaten en maakt het je psychisch soms gek. Intuïtief eten helpt je om te leren luisteren naar jezelf, zodat je op een gezonde manier leert leven en keuzes gaat maken.


Intuïtief eten focust op je lichaam

Deze populaire vorm van eten richt zich volledig op jouw lichaam. Door te luisteren naar je lichaam kom je te weten wanneer en hoeveel je moet eten. Je omgeving en de dieetregeltjes die je opgelegd krijgt, zijn hier dus niet zo belangrijk zoals je altijd dacht. Het is een vorm van eten waarbij je bewust omgaat met wat je eet zonder continu uit te rekenen hoeveel je nog mag eten.


Door aandacht te geven aan je lichaam, je hongergevoel, je mate van verzadiging, weet je wat je wel en niet nodig hebt. Je bent bewust aan het eten, dit heeft een positieve invloed op smaakbeleving, verzadiging, de porties die je eet en ook dat je weer geniet van eten. Als je aandacht besteedt aan hoe je je mentaal en fysiek voelt zodra je iets eet, dan ben je bewust aan het eten. Ondanks dat je nadenkt over wat je eet is het toch heel verschillend van andere diëten. Intuïtief eten moedigt je zelfs aan om te eten wat je wilt en ontneemt je je eetlust niet.


Verhoogde drang

Heel veel mensen denken, intuïtief eten is niets voor mij. Ik zal dan alleen maar zoetigheid of vette snacks eten. Dit kan gebeuren, maar ook hiervan raakt je smaak en lichaam verzadigt. Dus je zult enige tijd mogelijk meer eten, maar wanneer jij de hele dag taart of chips mag eten verliest het zijn aantrekkingskracht al snel. Door de balans in je eetpatroon heb je minder snel de behoefte aan iets met veel suikers of vet, wat dan weer wel het geval is bij andere diëten waar je jezelf continu beperkingen oplegt.


Positief effect

Of je afvalt met intuïtief eten dat is niet helemaal duidelijk. De focus is meer gericht op je gezondheid, tevredenheid en minder stress rond eten. Het is dus beter voor je gezondheid, zoals een lagere BMI. Ondanks het specifieke effect van intuïtief eten niet zeker is, staat wel vast dat het een gezonde manier van leven is. Het zou je zelfs mentaal een beter gevoel geven, meer zelfzekerheid en een positiever zelfbeeld. De winst zit hem dus vooral in hoe jij je voelt bij jezelf en dat je jezelf weer vertrouwt in een omgeving met veel eten.


Luister naar je lichaam

Focussen op wat je voelt, is het belangrijkste. Dit maakt het ook vaak een grote uitdaging. Want het leren luisteren naar je lichaam en herkennen wat je nodig hebt is best een grote uitdaging. Voor mensen met een eetprobleem, onverwerkte trauma's, somberheid, stress of overprikkelde emoties is het moeilijk om vast te stellen wat hun lichaam van hun vraagt en hun vertelt. Intuïtief eten kan in dat geval dus vrij lastig worden aangezien zij hun eigen lichaam niet volledig begrijpen. De gedachtegang van een persoon is bij intuïtief denken dus heel belangrijk. Mocht je intuïtief eten willen leren, maar worstelen met psychische of mentale problemen, dan kan ik je verder helpen om deze op te lossen, zodat je daarna intuïtief kan leren eten.


Wil je hier over doorpraten of heb je hulp nodig om om te gaan met de huidige omstandigheden in onze maatschappij? Door mijn ruime ervaring in therapie en counseling, ben ik in staat om een effectief en waardevol traject voor jou te maken! Wil je dit ook, maak dan een afspraak of bel me op 0614373305

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page