top of page
  • Henrike

Grenzen, wat zullen ze wel niet zeggen


Je gedachten zijn van jou. Jouw gedachten hebben veel invloed op je emotionele groei en gezondheid. Niet alle emotionele verstoringen komt voor uit je denken maar het speelt wel een grote rol. Jij bent eigenaar van je gevoelens en gedachten.


Hoe je denkt, heeft invloed op je reacties op je buitenwereld. Dus op je reactie op wat er om je heen gebeurt, op situaties en op mensen. Het kan zijn dat je gedachten hebt waardoor je afstand neemt van mensen. Of dat je situaties gaat vermijden of angst op gaan roepen.


Bijvoorbeeld: Ze vinden met toch niet leuk, dus waarom zou ik ze bellen.

Het gevolg is dat de verbinding minder intens wordt, je isoleert jezelf in deze relatie. Deze overtuigingen verstoren je relatie. Het is goed om deze gedachten kritisch te onderzoeken en om te gaan omdenken.

Bijvoorbeeld: Ik vind ze leuk en daarom bel ik
OF
Zolang ze niet zeggen dat ze me niet leuk vinden, vinden ze me leuk, dus bel ik.

Bij de meeste gedachten die we denken over wat een ander van ons vindt zijn vaak niet zo positief. We doen onszelf meestal te kort en pijn met deze gedachten. En omdat we denken dat een ander negatief is over ons, doen we de ander ook te kort, want er komt verwijdering in de relatie. De relatie wordt minder hecht en veilig.


De andere kant is dat we soms met gedachten, meningen en oordelen van anderen worden geconfronteerd. We hebben hierop geen invloed, we kunnen de ander niet overtuigen en we zijn er dus ook niet verantwoordelijk voor.


Hoe iemand over ons denkt moeten we accepteren. We kunnen door ons gedrag proberen iemand van gedachten te laten veranderen, maar we hebben daar geen controle over. We moeten accepteren dat een ander vrij is om te denken wat ze willen en dat ze hun mening te hebben.

  • Toen een vader zijn dochter niet meer financieel ondersteunde, dacht ze dat hij gemeen was

  • Toen een vrouw haar agressieve partner weigerde om zijn gedrag te tolereren, dacht hij dat zij een verrader was.

  • Toen een moeder haar dochter huisarrest gaf, dacht zij dat zij een slechte ouder was.

  • Toen een baas zijn assistente moest ontslaan, vond zij hem een slechte werkgever.

  • Toen een leraar zijn leerling naar de gang stuurde, vond zij hem een gemene leraar.

Wat we ook doen, er zullen altijd mensen zijn die er een mening over hebben. Iedereen is vrij om zijn mening te hebben, het is aan ons om hun grenzen te respecteren en hun niet te willen veranderen.


Angst voor veroordeling maakt dat we niet meer vrij zijn om onszelf te zijn. Door mensen de ruimte te geven en toe te staan om hun mening te hebben en negatief over ons te denken, zul je ruimte voelen om te doen wat voor jou belangrijk is. Er zullen altijd mensen kritisch zijn. Er zullen altijd mensen zijn die bang zijn dat jij ze in de steek laat of niet voor ze wil zorgen, omdat je kiest voor je eigen waarden en behoeften.


Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wat andere mensen over ons zeggen, maar je moet goed opletten wat je over jezelf denkt.
48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page